Erdoğan’ın ziyareti öncesi Almanya’dan üst düzey konuk
Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, son beş yılda Türkiye’ye gelen ilk ekonomi bakanı olarak temaslarını Ankara’da tamamladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hem iki ülke hem de Türkiye-AB ilişkileri açısından önem taşıyan Berlin ziyareti öncesinde Ankara’ya gelen Alman hükümetinin ikinci değerli ismi Şansölye Yardımcısı Habeck, Türkiye ile işbirliği beyanları verdi.
Bu seviyenin Almanya’dan Ankara’ya son ziyareti 2018 yılında gerçekleşmişti.
Üst düzey Alman yetkililerden edinilen bilgiye göre, görüşmelerin ana gündemi ikili ticaret hacminin artırılması, göç anlaşması ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi şeklinde şekillendi.
Kalabalık bir iş heyetiyle gerçekleştirdiği iki günlük ziyaret kapsamında Habeck, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile bir araya geldi. 5. Türk-Alman Enerji Forumu. O katıldı.
Habeck, güç forumunda yaptığı konuşmada, Türkiye-Almanya bağlantılarının yüzyıllar öncesine dayandığını ve iki ülkenin birbirini çok iyi tanıdığını belirterek, şunları söyledi:
“Bu iyi ilişkiler, özel sektör ile işgücü piyasası arasında önemli bir işbirliği fırsatını da beraberinde getiriyor. AB ile yakınlaşma ve uyum süreci son dönemde yavaş ve yetersiz. Türkiye’nin jeopolitik önemine ve komşularına baktığımızda bu işbirliğinin daha da geliştirilmesi gerekiyor. daha da yoğun.” “Bu kaçınılmaz. Burada çok önemli, somut iş birliği alanlarımız var.”
Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar da, özellikle yenilenebilir enerji alanında geleceğin yeni yatırımlara açık olduğuna dikkat çekerek, Alman şirketlerini Türkiye’ye yatırım yapmaya davet etti.
Ticarette 50 milyar dolar hedefi
Habeck’in Ticaret Bakanı Bolat ile görüşmesinin ardından Türkiye-Almanya Ekonomi ve Ticaret Ortak Komisyonu (ETOK/JETCO) IV. Dönem Toplantısı protokolü imzalanırken, Türkiye’nin ekonomideki sıkıntıları aşmak için diğer yatırımcı ülkelerin yanı sıra Almanya’ya da büyük önem verdiği biliniyor.
Şimşek, Habeck ile görüşmesinin ardından sosyal medyada kısa bir açıklama yaptı: “Almanya ile ilişkilerimize büyük önem veriyoruz. Her iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin bu yıl sonuna kadar 50 milyar doları aşmasını bekliyoruz. Ülkemizde Alman sermayeli ya da Alman sermayesinin ortaklığıyla kurulmuş 8 binden fazla kişi var.” diye konuştu.
İkili ticaret hacminin 2022 yılında 45 milyar doları aşacağı hesaplanıyor.
Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu zor koşulları aşmak için dış finansman arayışlarını sürdüren Şimşek, “Almanya’nın önümüzdeki dönemde AB ile ilişkilerimizin geliştirilmesi konusunda daha güçlü destek vereceğine inanıyoruz.”
Şimşek ve Habeck’in, iki ülke arasında ekonomi alanında iş birliğinin daha da geliştirilmesi olanaklarına odaklandığı ve yatırım fırsatlarının değerlendirildiği belirtildi.
Almanya’da hükümet, gelişmekte olan ve gelişmekte olan ülkelerde özel sektör yatırımlarını desteklemek amacıyla yeni bir uygulamayı hayata geçirme kararı alırken, şirketlerin zarar durumunda ödeyeceği payı yarıya indirmeyi ve aralarında 34 ülke için yatırım garantilerinde sigorta bedelinin de düşürülmesini planlıyor. Hindi.
Öte yandan Habeck’in görüşmelerinde Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunun da görüşüldüğü öğrenildi. Türk ve Alman yetkililer müzakere ve temasların devam ettiğini belirtirken, AB’nin 8 Kasım’da yayımlaması beklenen Genişleme Raporu’nun önemine dikkat çekiyor.
Bu bağlamda Ankara, raporda yer alan bilgilere göre Birlik ülkeleri başkanlarının Türkiye ile nasıl bir yol haritası izleyeceklerine ilişkin Aralık ayındaki AB zirvesinde aldıkları kararı yakından takip ediyor.
Sistemsiz göç de gündemde
Habeck, görüşmelerin ilk gününün ardından verdiği resepsiyonda, kendisinin ve Türk yetkililerin ekonomik sorunları, yenilenebilir enerji miktarının artırılmasını, ticari ilişkilerdeki engellerin aşılmasını ve enerjiye ilişkin birçok konuyu derinlemesine ele aldıklarını kaydetti.
Gündemin bir diğer önemli unsurunun ise sistemsiz göç sorunu olduğu öğrenilirken, toplantıların detaylarına ilişkin bilgi paylaşılmadı.
Almanya’ya artan göç nedeniyle bu günlerde hükümet baskı altında ve Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, göç konusunda Türkiye ile daha yakın iş birliği yapmayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye ile mevcut göç anlaşmasının güncellenmesi gerektiğini belirten Faeser, “Şu anda geçerli olan AB-Türkiye mülteci anlaşması iyi çalışmıyor.”
Alman Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’nin verilerine göre Ocak-Ağustos ayları arasında ülkeye gelen 204 bin göçmen sığınma talebinde bulundu. Bu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 77 artış anlamına geliyor. Suriye, Afganistan ve Türkiye en çok sığınma başvurusu yapılan ülkeler arasında yer alıyor.
Türkiye ile AB arasında 2016 yılında varılan anlaşma, Türkiye’den Yunanistan’a düzensiz olarak gelen göçmenlerin Türkiye’ye geri gönderilmesini ve karşılığında Türkiye’ye 6 milyar Euro sağlanmasını kapsıyor.
Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitris Kairidis geçtiğimiz aylarda Alman Bild gazetesine verdiği demeçte, Almanya’nın “düzensiz göçle ilgili yeni bir anlaşma müzakere etmek, göç dalgasını kontrol altına almak, kazaları önlemek ve kaçakçı ağlarını yok etmek için Türkiye üzerindeki nüfuzunu kullanması” çağrısında bulundu. “
Erdoğan Berlin’e gidecek
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 28 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu kazanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak tebrik etti ve kendisini Almanya’ya davet etti.
Erdoğan’ın 17-18 Kasım’daki resmi ziyareti kapsamında Berlin’e gitmesi ve önemli temaslarda bulunması bekleniyor. DW Turkish’nin üst düzey Alman ve Türk yetkililerden edindiği bilgiye göre şu an için ziyaretin ertelenmesi veya iptali söz konusu değil.
İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların artması ve İsrail bombardımanında giderek daha fazla Filistinli sivilin hayatını kaybetmesiyle birlikte Erdoğan, 7 Ekim’de ılımlı tavrını değiştirerek son grup toplantısında şunları söyledi: “Hamas bir terör örgütü değil, bir özgürlük grubudur.” ve mücahitler topraklarını ve vatanlarını korumak için mücadele ediyor.” Sözlerini kullandı.
Erdoğan’ın bu sözleri Hamas’ı terör örgütü olarak gören ülkelerde rahatsızlık yaratırken, Avrupalı diplomatlar “Türkiye’nin Hamas’ı terör örgütü olarak görmediği zaten biliniyor ancak bu açıklama ve son tutumuyla Hamas’a karşı empati kurulmuyor” diye düşünüyor. İsrail’de ölen siviller.” .
Alman yetkililer, görüş farklılıklarına rağmen Türkiye ile diyaloğun sürdürülmesi gerektiğini belirtiyor.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın kasım ayı başında Almanya’ya giderek Erdoğan’ın ziyaretinin altyapısına ilişkin detayları görüşmesi bekleniyor.
DW Türkçe’ye VPN üzerinden nasıl erişebilirim?