Dünyaya çok benziyor! İlk kez bu kadar yakında keşfedildi…
NASA uzay teleskobunu kullanan bilim insanları heyecan verici bir dünya keşfettiler. Yaklaşık Dünya büyüklüğünde olan bu gezegen, güneş sistemimize oldukça yakın bir konumda yer alıyor ve bildiğimiz anlamda yaşam için elverişli olabilir.
BALIK TAKIMYILDIZINDA BULUNUYOR
Gliese 12 b olarak adlandırılan güneş dışı gezegen ya da “ötegezegen”, Balık takımyıldızında Dünya’dan yaklaşık 40 ışık yılı uzaklıkta bulunan küçük ve soğuk bir kırmızı cüce yıldızın yörüngesinde dönüyor.
Ekibin NASA’nın Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) ile bulduğu ötegezegenin Dünya’nın yaklaşık 1,1 katı genişliğe sahip olduğu tahmin ediliyor ve bu da onu gezegenimize ve genellikle dünyamızın güneş sistemi “ikizi” olarak adlandırılan Venüs’e benzetiyor.
BİR YILI SADECE 12,8 DÜNYA GÜNÜ SÜRÜYOR
Gliese 12 b, yıldızı Gliese 12’nin yörüngesinde o kadar yakın dönmektedir ki bir yılı sadece 12,8 Dünya günü sürmektedir. Ancak kırmızı cüce Gliese 12, Güneş’in sadece dörtte biri büyüklüğünde olduğu için bizim yıldızımızdan çok daha soğuktur.
Bu, Gliese 12 b’nin kırmızı cüce ebeveyninden Güneş ile Dünya arasındaki mesafenin sadece %7’sine eşdeğer bir uzaklıkta olmasına rağmen, gezegen sisteminin yaşanabilir bölgesinde olduğu anlamına gelir.
GÜNEŞ SİSTEMİNE ÇOK YAKIN
“Goldilocks Bölgesi” olarak da bilinen yaşanabilir bölge, bir yıldızın etrafında, gezegenlerin bildiğimiz yaşam için hayati bir bileşen olan sıvı suya ev sahipliği yapması için ne çok sıcak ne de çok soğuk olan bölgedir.
Daha da önemlisi, Gliese 12 b’nin keşfinin arkasındaki iki ekip henüz bir atmosfere sahip olup olmadığını kesin olarak söyleyemiyor. Bu nedenle dünyanın yaşanabilir olup olmadığı belirsizliğini koruyor.
Araştırmayı Güney Queensland Üniversitesi’nden astrofizikçi Shishir Dholakia ile birlikte yürüten University College of London’dan bilim insanı Larissa Palethorpe Space.com’a yaptığı açıklamada, “Asıl ilginç olan şey, bu gezegenin gerçekten yakınlarda olması; aslında Dünya’ya en yakın geçiş yapan gezegenlerden biri. Ya yıldızının yaşanabilir bölgesinde ya da tam kenarında – yani yaşanabilir olabilir. dedi.
Bu araştırmanın sonucu, The Monthly Notices of the Royal Astronomical Society ve The Astrophysical Journal Letters dergilerinde yayımlandı.